Sve sto morate znati o zlatu i srebru

December 30, 2010 in Blog by Davor Trninic

Zlato i srebro su oduvijek predstavljali sredstvo plaćanja, ili kupovnu moć. Do omjera da je zlato skuplje oko 12 puta od srebra, došli su naši davni pretci koji su procijenili da srebra u zemlji ima 12 puta više od zlata.

PhotobucketPhotobucket

Danas smo došli na vrhunac ciklusa kada će interes javnosti za zlatom i srebrom dostići svoj maksimum.
Trenutno svjedočimo najvećem transferu bogatstva u povijesti ljudske civilizacije.

To će dovesti do propasti većine i nevjerovatne prilike za vrlo mali broj ljudi koji napravi što treba. Jedna od osnova koju je potrebno razumijeti, je kako se bogatstvo ili wealth ne može uništiti samo tako. Bogatstvo i novac mijenjaju vlasnika, ono može biti ukradeno no gotovo sigurno neće biti uništeno.

Posljednja velika prilika sa zlatom i srebrom bila je za vrijeme krize u 1980, kada je “preko noći” nastalo više milijunaša nego u bilo kom drugom razdoblju u povijesti. Kriza koja je zahvatila dolar u današnje vrijeme je višestruko veća nego prethodna, te će napraviti veću pomutnju i destrukciju na tržištu, i drugim riječima mnogo više milijunaša.

Dolar je i dalje glavna svjetska valuta i njegov udio u internacionalnim transakcijama je čak 70%. Kina od svih država posjeduje najviše američkih dolara, i što mislite što se dogodilo sa tim novcem kada je SAD u zadnje 2 godine podizao tako velike i nevjerovatne iznose kredita? (ps. SAD je u zadnje 2 godine naštampao više novca nego što je u proteklih 200 godina).

Došlo je do toga da je sav novac koji ima Kina izgubio na vrijednosti, izgubio na kupovnoj moći što nikako ne odgovara ekonomiji Kine.

Kupovna moć se i dalje kao i prije stotine godina najpreciznije može mjeriti kroz zlato i srebro. Novac nije mjerilo kupovne moći, jer što vam znaći milijun dolara ako dođe do inflacije takve da kruh košta 10,000 dolara?

Kada se napravi novi novac, on smanjuje vrijednost već postojećem novcu. S druge strane, ako imate zlato ili srebro, vaš kapital raste u vrijeme inflacije. Kada se napravi novi novac, cijene proizvoda i usluga na tržištu porastu a to najviše pogađa najsiromašniji dio stanovništva. Kada cijene zlata i srebra usred inflacije ili hiper inflacije porastu malo ili DRASTIČNO, oni koji imaju zlato i srebro mogu u kratko vrijeme udeseterostručiti svoje kapitale, i više od toga (ovisno o jakosti hiperinflacije).

Na ovoj slici jednostavno možete vidjeti kako kada vrijednost novca pada, vrijednost zlatu raste. To znaći da je napravljen novi novac i cijena svih proizvoda i usluga, pa tako i zlata porasla je usporedno sa jačinom inflacije. Kada je inflacija velika, kupovna moć onog tko ima zlato ili srebro je opet ista, jer njihovi metali tada vrijede mnogo više.

Photobucket

Činjenica je da je neizbježno da dođe do inflacije ili vrlo vjerojatno hiperinflacije dolara. To je ekonomska činjenica. Ekonomija “slobodnog tržišta” je doslovno poput živog organizma, i kada se ulože napori da se njome manipulira, u tom trenutku izbija “energija” koja će se sasvim sigurno odraziti u namjeri da povrati balans. Što duže se održava to umjetno stanje, to više raste potencijal te energije koja teži balansu.

Globalna kriza sa epicentrom u SAD-u trebala bi doći do svog vrhunca u sljedećih godinu do 5 godine dana.

Zašto je neizbježno da do toga dođe i kako je sve to povezano sa zlatom i srebrom?

Zbog toga što banke izdaju veće količine novca nego što tvrde da imaju u pokriću kao zlato i srebro. Došlo je do umjetno proizvedene vrijednosti koja je prouzročila to da je lako doći do novca. Problem je nastao sada kada je tržište počelo tražiti srebro i zlato, kojeg nema. Kina i mnoge druge EU zemlje često povode pitanje Američkog zlata koji je izvezen iz Europe u Ameriku za vrijeme drugog svjetskog rata.

Što je još važno znati posebno o srebru? Odnos srebra i zlata danas je čak 40 : 1. zlato je danas 40 puta vrijednije od srebra. Nove studije su pokazale kako srebra nema čak 12 puta više u zemlji nego zlata, nego samo 8 puta više. Rudnika srebra je sve manje u svijetu u zadnjih 30 godina, a dodatak svemu je da se srebro mnogo koristi u industriji, mnogo više nego ikad prije.

Zaključak, ako ste u prilici da štedite, kupujte srebro.

Na današnji dan 20.12.2010., srebro je 29,22 a zlato je 1383,30.
Cijena: gram zlata na svjetskom tržištu je oko 44.5$ a gram srebra je oko 1$.

Kako vrijeme prolazi po ovom predviđanju i srebru i zlatu će rasti vrijednost. Srebru će porasti vrijednost više puta nego zlatu. Vrhunac mogućnosti za one koji posjeduju zlato i srebro biti će u trenutku kada dođe do ponovnog sloma dolara.

Nisam financijski savjetnik i ne želim vas uvjeravati kako morate investirati u zlato ili srebro. Hoćete li to napraviti to je u potpunosti vaša odluka, i ako i odlučite uložiti u metali i izgubite 50%, nemojte mene kriviti. Vi ste odgovorni za vaše bogatstvo i nitko drugi.

Ako želite upute za više kvalitetnog znanja u zlatu i srebru, te ako želite izvor najnovijih informacija pogledajte ovaj link.

Lijep pozdrav!
Davor Trninić Facebook
Youtube kanal
Twitter
385921280781