Najbolji besplatni antivirus programi

January 22, 2011 in Uncategorized by Davor Trninic

Postoje osnove koje bi trebali znati o zaštiti vašeg računala i podataka. Virusi, trojanci, crvi i spyware-i mogu zaraziti vaše računalo i tako napraviti veliku štetu. Ovaj kratki tutorial će objasniti kako se možete zaštititi koristeći besplatne alate.

Razmislite o zaštiti vašeg računala. Možda vam se ne ćini kao velika važnost, no uz malo uloženog vremena, možete si uštediti gomilu živaca, vremena a i novca.

Zaštita protiv virus i trojana

Imati up to date anti-virus program je od ključne važnosti za zaštitu računala. Antivirus mora biti updejtan (ovježen) sa novim informacijama jer se virusi stvaraju svakoga dana. Većina webmastera plaća za profesionalne antivirus programe poput Norton ili McAfee. Ako ne želite plaćati za antivirus alate, postoje besplatne opcije.

Većina programa je besplatna tek neko vrijeme, par tjedana ili mjeseci, nakon ćega morate platiti ako želite da se osvježi vaša databaza virusa sa novim informacijama i zaštitama. Ipak, postoje i besplatni antivirus programi poput ClaimWin, koji ima javnu GNU licencu što znaći da je besplatan za sve korisnike. Poznati kao djelomicno besplatni su i AVAST i AVG antivirusi.

Zaštita protiv Worm-ova (crva) i automatiziranih programa za hackiranje

Worm ili crv nije isto što i virus, a jednako su nepoželjni na vašem računalu. Crv “živi” u zaraženim računalima i neprestano šalje podatke i traži nezaštićena računala.

Kako bi se zaštitili od crva ili automatiziranih sistema za hack, trebate firewall ili zaštitni zid. Firewall neprestano prati prijenos podataka sa interneta na računalo, i sa računala na internet i zabranjuje pristup internetu neautoriziranim programima sa vašeg računala, i obratno. Firewall vas štiti od podmuklih programa ili podataka koje ste downloadirali koji se pokušavaju spojiti na internet i poslati neke podatke sa vašeg računala, na neko mjesto.

Ima mnogo plaćenih firewalla, no odličan je i besplatan Zone Alarm. Kada ga instalirate, program će vas za svaki pokušaj bilo kog programa da se spoji na internet, pitati da li mu zaista želite dati dopuštenje za to.
Photobucket

Zaštita protiv Spyware-a

Spyware postoji u raznim neželjenim oblicima na vašem računalu koji pokušavaju špijunirati vaše aktivnosti za komercijalnu ili neku drugu ilegalnu upotrebu. Vi ćete pokupiti spyware surfajući internetom i prilikom instaliranja programa, u pravilu tako da nikad nećete biti obaviješteni o tome.

Najčešći oblik spyware-a su datamineri ili tragači podataka – cookie na vašem računalu će vidjeti vaš browsing history i te podatke ce iskoristiti za ciljano oglašavanje. Spyware često nije jako opasan. Ipak, opasniji oblici Spyware-a će sakupljati ključne podatke sa vašeg računala poput šifri ili poslovnih podataka.

Ad-Aware je jednostavan i besplatan program za zaštitu od Spyware-a. Instalirajte i pokrenite Ad-Aware, pregledajte cijelo računalo i automatski obrišite Spyware.

Lijep pozdrav!
Davor Trninić
Internet marketing mentor chat on Facebook
385921280781